s
image
image

روانشناسی کودک

image

دلایل وابستگی کودک به مادر

image

 

در این مقاله به مشکل یکی از مراجعه کننده ها در کلینیک میپردازیم و بعد از آن به علل وابستگی کودک به مادر، روش های درمان و پیشگیری از وابستگی کودک به مادر خواهیم پرداخت.
مادر می گوید، مشکل از اینجا شروع شد که سال تحصیلی به نیمه ها رسیده اما هنوز دختر کلاس چهارمی من صبح ها برای جدایی از من مشکل دارد بعضی اوقات باید کلاس را ترک کند تا آرام شود این مشکل دخترم باعث شده مشکلات اجتماعی زیادی برای من هم ایجاد کند.
در طول زندگی تمام انسان ها و در دوره های مختلف به چیزهای مختلف یا حتی اشخاص مختلف ممکن است وابسته شوند مثل وابستگی به تلفن همراه یا وابستگی به یک دوست و... اما وابستگی کودک به مادر اولین وابستگی ما انسان ها در دنیا است و وابستگی کودک به مادر غریزی است و برای بقای انسان لازم می باشد. خب تا الان که مشکلی نیست و ما نیاز به درمان روانشناختی نداریم چون وابستگی برای بقای ما لازم است اما اگر وابستگی  به چیزی یا وابستگی به شخصی بیش از حد شود که زندگی خود را تحت الشعاع قرار دهد و دچار اختلال در زندگی روزمره شما گردد قطعا به درمان روانشناختی نیاز دارد.
یکی از شایع ترین اختلال های زمان کودکی، وابستگی بیش از حد کودک به یکی از والدین مخصوصا وابستگی کودک به مادر خود می باشد که این نوع وابستگی پیامدهای ناخوشایندی برای والدین و حتی خود کودک به همراه دارد. اما وابستگی کودک به والدین از کجا می آید؟
برای کاهش یا بر طرف کردن وابستگی کودک به مادر باید چه کارهایی انجام شود؟

 

دلایل وابستگی کودک به مادر

 

 

خوب برای این اختلال اضطراب جدایی در کودک میتوانیم دلیل های گوناگونی بیاوریم مثل اینکه گاهی اوقات این اضطراب جدایی دلایل بیولوژیکی ویا ژنتیکی دارد و فعالیت های بخش های مختلف دستگاه عصبی کودک خود ایجاد کننده حس وابستگی بالا میشود، گاهی اوقات هم دلیل اضطراب جدایی در کودک به دلایل خانوادگی برمیگردد مثل خانواده هایی که در آنها تنها یک والد وجود دارد یا اینکه خانواده بسیار وابسته و درهم تنیده ای هستند یا اینکه حتی خانواده ای که یک زندگی بسیار پر استرس یا پر چالشی دارد ممکن است در صورت از دست دادن یکی از نزدیکان کودک در خانواده به صورت باور نکردنی در آن کودک اضطراب جدایی وابسته شکل می گیرد. یکی دیگر از دلایل  را میتوان به بعد شخصیتی کودک نسبت داد به طور مثال کودکی که درونگرا است یا حتی خجالتی است احتمال بیشتری دارد که آن کودک به مادر خود یا حتی پدر خود وابسته شود و یا ممکن است رفتار خود والدین وابستگی کودک را تشدید کند به طور مثال مادر یا پدری که به کودکان خود استقلال کافی نمی دهند، باعث میشوند که حتی کودکان در سنین بالاتر نیز وابستگی خود را به والدینشان حفظ نمایند.

1. هدایت نکردن دلبستگی به صورت درست در کودک

کودک برای به دست آوردن حس امنیت تمایل دارد با اطرافیانش ارتباط صمیمی داشته باشد و از همین طریق وابستگی کودک شکل می گیرد اما درصورتی که  دلبستگی در کودک به صورت درست هدایت شود به وابستگی تبدیل نمی شود. اگر کودکی در سالهای اولیه زندگی دلبستگی همراه با حس امنیت را تجربه نکند در بزرگسالی هم توانایی برقراری یک رابطه سالم عاطفی ندارد.

2. برطرف نکردن نیازهای عاطفی

در صورتی که نیازهای عاطفی کودک برطرف نشود و کودک احساس ایمنی نداشته باشد دچار درماندگی و به نوعی حالت وابستگی می شود. شخصیت های وابسته در سن یک تا سه سالگی طرد شدگی را تجربه میکنند.

3. محبت های بیش ازحد والدین

رفتار والدین بر رفتار کودک اثرگذاری بالایی دارد. به طور مثال مادری که خودش به وابستگی مبتلا است کودک این مادر نیز مبتلا به وابستگی خواهد شد. این والدین با محبت بیش از حد برای حفظ و حمایت کودک،کودک را به خود وابسته می کنند تا کودک از پیش آنها جایی نرود.

4. مسائل خانوادگی

بسیاری از مسائل زناشوئی عامل به وجود آمدن ترس و عدم امنیت در کودک می باشد که در سنین بالا باعث وابستگی بیش ازحد کودک می شود. این وابستگی اگر ادامه دار باشد فرد به اختلال شخصیت وابسته مبتلا می شود. فردی که به این اختلال مبتلا است در انجام کارهای روزانه خودش به دیگران محتاج است و از بقیه آدم ها انتظار دارد و مسئولیت های مهم  و حائز اهمیت زندگی خودش را به بقیه واگذار می کند.

5. تربیت های اشتباه والدین

کودکی که در محیط امن و درستی تربیت نشده باشد احساس تنهایی می کند و همواره درخطر وابستگی می باشد. و همین طور کودکی که والدین آن تمام کارهای او را انجام می دهند و نمی گذارند او به استقلال برسد. در نتیجه کودک از استقلال می ترسد و از مسئولیت های زندگی خود فرار می کند و اعتماد به نفس کافی در انجام کارهای خود ندارد به وابستگی  دچار می شود.