بررسی وابستگی کودک به مادر
بررسی وابستگی کودک به مادر
وابستگی بالای کودک که از اضطراب جدایی نشات میگیرد، معمولا در سن های پایین خودش را نشان میدهد معمولا در مهدکودک و یا در پیش دبستانی… البته اگر کودک شما فقط درحد 3-4 دقیقه ابتدایی جدا شدن از شما این اضطراب جدایی را نشان میدهد این نشانه خوب و کاملا طبیعی است چون نشان دهنده سلامت روان و دلبستگی سالم کودک به مادر می باشد اگر از این زمان طولانی تر شد باعث ایجاد مشکل میشود و نیاز به درمان دارد وابستگی زیاد کودک به مادر یا پدر میتواند به صورت کلامی و یا جسمی هم خودش را نشان دهد برای مثال کودک موقع جداشدن از مادر یا پدر، به سر درد یا دل درد، حالت تهوع و یا حتی استفراغ دچار میشود.
ممکن است از شدت اضطراب حتی ترس خود را داد بزند یا برای ماندن شما التماس کند یا پای خودش را به زمین بکوبد. حتی ممکن است فرزند شما شب قبل کابوس هایی با عنوان های جداشدن از مادر یا پدر خود ببیند.
اگر می خواهید شما و کودک دلبندتان به چالش وابستگی بالای کودک دچار نشوید باید سعی کنید از 6 ماهگی برنامه ریزی برای تنهایی و جدا شدن برای فرزند دلبنتان را شروع نمائید در غیر این صورت درسنین 3 تا 4 سال کودک شما به شدت به مادر یا پدر وابسته خواهد شد و جدا کردن کودک از مادر یا پدرش حتی شده برای یک زمان کوتاه بسیار سخت و دشوار خواهد بود.
انواع وابستگی کودک به مادر:
دلبستگی ایمن
دلبستگی اجتنابی
دلبستگی آشفته
دلبستگی ایمن یعنی:
بهترین حالت درانواع دلبستگی، دلبستگی ایمن است. در این نوع دلبستگی مادر کودک خود را فرد اضافه در زندگی نمی بیند و به کودک خود محبت می کند و زمان خود را برای او صرف میکند و به این صورت دلبستگی ایمن را درکودک خود شکل می دهد. این کودک که دلبستگی ایمن دارد زمانی که مادر نباشد گریه می کند و غمگین می شود اما به محض دیدن مادر آرام می شود این کودکان زمانی که بزرگ میشوند بزرگسالانی اجتماعی و مهربان خواهند بود و در روابط عاطفی خود متعهد و صمیمی تر هستند.
چهار دسته کودکان از لحاظ رفتاری:
کودک از 8 ماهگی تا 12 ماهگی به اضطراب قرینگی دچار و از 12ماهگی تا 18 ماهگی دچار اضطراب جدایی می شود.
دسته اول:
کودک به مادر خود دلبستگی همراه با حس امنیت دارد. این دسته از کودکان بعد از برگشت مادر رابطه خوبی با مادر برقرار می کنند.
دسته دوم:
کودکی که دلبستگی بدون حس امنیت دارد. یعنی اگر مادر آن را ترک کند بعد از برگشت مادر با مادر خود ارتباطی برقرار نمی کنند.
دسته سوم :
کودکی که دلبستگی آن بدون حس امنیت است اما فرق این دسته با دسته قبلی در این است که این کودک با اینکه نیاز به تماس جسمی با مادر دارد اما بعد از برگشت مادر در قبول مجدد مادر خود دو دل است و از خودش مقاومت نشان می دهد.
دسته چهارم :
در این دسته کودکانی هستند که اغلب افسردگی دارند و این کودکان بعد از نزدیک شدن به مادر خود بلافاصله از مادر فاصله می گیرند.