s
image
image

روانشناسی کودک

image

هوش چند گانه در کودکان

image

 

انواع هوش در کودکان(روانشناس غزال مطلبی)

لازم به ذکر است که بگوییم، میزان هوش افراد همانند زمان گذشته تنها به موضوعاتی مانند انجام دادن حل مسائل سخت ریاضی، تحلیل کردن موضوعات پیچیده و اختراعات نمیباشد. بلکه هوش افراد به اندازه ارتباط آنها با دیگران، حل مشکلات معاشرتی، یادگیری بازی و به توانمندی انجام کارها باز میگردد. در کودکان هشت نوع هوش وجود دارد که هر یک جنبه های مختلفی از زندگی انسان باز میگردد. انواع هوش در کودکان عبارتند از:

۱- هوش فضایی یا بصری:

 توانایی سنجش و فهم جهان را هوش فضایی یا بصری گویند و این هوش برای بقا در این دنیای بزرگ ما بسیار بسیار مهم میباشد. این هوش به کار با الگوها، اشکال و همچنین رنگ ها باز میگردد. در کودکانی که هوش فضایی و یا بصری بالایی دارند میتوانند بدون کمک بزرگترها به طور منطقی عناصر فضایی مختلفی را در ذهن خود دسته بندی و یا تحلیل کنند.کودکان با هوش فضایی بالا معمولا قوه تخیل بالایی دارند و بازی کردن با پازل ها و لگو ها را دوست دارند و به خوبی انجام می دهند. برای تقویت هوش فضایی در کودک خود حتما به مشاور روانشناس کودک مراجعه نمایید.

۲- هوش طبیعت گرانه:

شاید بسیاری از والدین فکر کنند که هوش طبیعت گرایانه چندان مهم نباشد. اما دانشمندان و روانشناسان و همچنین پزشکان و زیست شناسان از جمله کسانی هستند که همگی هوش طبیعت گرایانه ای بالایی داشته اند.در کودکان با هوش طبیعت گرایانه ی بالا عاشق فضای باز هستند. اینگونه کودکان کشف کردن و همچنین یادگیری فعال داشتن را به نشستن در کلاس درس ترجیح میدهند. در سالهای ابتدایی زندگی کودک به گیاهان علاقمند بوده و در پی جمع آوری سنگ ها و گرفتن حشرات مشغول است. والدین برای تقویت هوش طبیعت گرایانه میتوانند کودک خود را به طبیعت برده و کتاب هایی در زمینه حیوانات، جهان هستی، زیست انسان و…خریداری کنند و همچنین به روانشناس کودک مراجعه نمایید. 

۳- هوش بین فردی یا اجتماعی:

این نوع هوش معیاری برای سنجش خود و همچنین آگاهی اجتماعی است. بدون داشتن هوش بین اجتماعی نمیتوانید با دیگران دوست شده و یا رابطه همکاری بگذارید.کودکانی که هوش بین فردی بالایی دارند، در فعالیت های گروهی، انجام پروژه ها و تکالیف درسی دست بالا میباشند. این کودکان در آینده معلمین بسیار خوبی میشوند. اگر به دنبال تقویت این هوش در کودکانتان هستید، خاله بازی و تاتر برای کودکتان بهترین گزینه میباشد. 

۴- هوش درون فردی یا هیجانی:

اگر فرزندی درونگرا دارید، یا نسبت به هم سن های خودش آرامتر است و از بازیهای فردی خوشحالتر میباشد. هوش درون فردی بالایی دارد. هوش درون فردی به توانایی تشخیص احساسات و همچنین شناسایی و انتقال دقیق احساسات بر اساس آن مربوط می شود.از راههای تقویت هوش درون فردی درگیر کردن کودک در پروژه های علمی، عکاسی و نقاشی کردناست. از کودک بخواهید قصه گویی در جمع انجام دهد. ساختن روزنامه دیواری و داشتن دفترچه خاطرات در تقویت این هوش موثر میباشد.

۵- هوش موزیکال:

از بخش های مهم زندگی میتوان گوش دادن به موسیقی را بیان نمود. تمامی هنرمندان، مجریان، افراد خلاق ، تمامی این افراد هوش موزیکال بالایی دارند.در اغلب موسیقی دانان بزرگ در دوران کودکی نسبت به موسیقی حساس تر و علاقمندتر بودند.  والدین برای تقویت هوش موزیکال میتوانند از روش های آهنگ سازی، خواندن اشعار و همچنین قافیه سازی استفاده کنند. 

۶- هوش حرکتی و بدنی: 

این هوش برای هر کاری که کودک در طول زندگی خود انجام میدهد مهم میباشد. اغلب فعالیت هایی که هر فرد انجام میدهد، چه خزیدن روی زمین و چه انجام عمل جراحی در بیمارستان، نیازمندهماهنگی اعضای مختلف بدن میباشد. اگر کودکی در انجام دادن ورزش ژیمناستیک و یا سایر فعالیت های فیزیکی استعداد فراوان دارد ، این کودک نسبت به همسالانش از هوش حرکتی و بدنی بالاتری برخوردار است. کودکان با هوش حرکتی و بدنی بالا با اسباب بازیها و وسایلش بهتر کار میکند. برای تقویت هوش حرکتی بدنی بالا توپ و وزنه و طناب و دوچرخه و ….. برای کودک فراهم کنید. وبرای راهنمایی بیشتر و بهتر به روانشناس کودک مراجعه نمایید.

۷- هوش منطقی و ریاضی:

در کودکان دستور پذیر، یعنی دستورات مستقیم و ساده را به بهترین شکل ممکن پاسخ میدهند، این کودکان هوش منطقی بالاتری دارند. این کودکان معمولا میتوانند محاسبات سخت و پیچیده را به راحتی انجام دهند. کودکانی که هوش منطقی و ریاضی بهتری دارند میتوانند به خوبی با فرمول ها کار کنند. والدین برای تقویت هوش ریاضی میتوانند از بازیهای فکری، حل کردن پازل، شمارش و محاسبات و… استفاده کنند. 

۸- هوش زبانی:

هوش زبانی در اصل به توانایی، درک و همچنین تولید زبان گفتاری و نوشتاری برمیگردد. ارتباط نزدیکی با خلاقیت هم دارد. معمولا کودکانی که دست به کارهای خنده دار، هنرمندانهو همچنین خلاقانه میزنند اینها هوش زبانی قوی تری دارند. در کودکان با هوش زبانی بالا، عاشق خواندن متن های گوناگون مثل: روزنامه و کتاب میباشند. در این کودکان دامنه لغات وسیع وجود دارد و در آینده پژوهشگران بهتری خواهند شد. برای تقویت هوش زبانی در کودک خود ازگفتن داستان، شعر و یادگیری زبان های مختلف و بازی با کلمات استفاده کنید. 

شناخت هوش کودک چه تاثیری در روند تربیت کودک میگذارد(روانشناس غزال مطلبی)

زمانیکه والدین هوش و استعداد کودک خود را بشناسند، میتوانند به او کمک کنند که کودک مهارت های جدید را بیامورد و با عشق و علاقه بیشتر مادام العمر به آموزش پیدا کند. تقویت هوش چندگانه در کودکی گزینه های بیشتری برای مسیر زندگی کودک در بزرگسالی را فراهم میکند.هر کودکی با پاسخ به نیازهای خودش به تکامل و رشد میرسد. بنابراین تقویت و فهم این استعدادهاکمک میکند که کودک در سالهای بزرگسالی خود تعارضات کمتری را تجربه کند. برای اینکه متوجه هوش فرزند خود شوید بهتر است او را در حین بازی تماشا کنید.ببینید فرزندتان برای بازی کدام اسباب بازی را انتخاب میکند. با تماشا کردن متوجه که بازیهای مورد علاقه او وجه اشتراک هایی دارند با پیدا کردن این وجه اشتراک ها میتوانید توانمندی های هوشی کودک را ارزیابی کنید. 

راه های تقویت هوش چند گانه در کودکان( روانشناس غزال مطلبی)

تقویت انواع هوش  در کودکان فواید بسیار زیادی دارد، انعطاف پذیریو افزایش روحیه کنجکاوی و … را به همراه دارد. در ادامه مقاله به چند روش برای تقویت هوش جند گانه در کودکان می پردازیم: 

۱- دسترسی به امکانات تخصصی در هوش اصلی ، مثلا در صورت علاقه مند بودن کودک به ورزش خاص یک مربی ورزش خوب برایش در نظر میگیریم. یا اگر علاقمند به نقاشی و یا موسیقی میباشد برایش کلاس های متنوع در این زمینه را فراهم میسازیم.

۲- استفاده از بازی برای تقویت هوشهای چند گانه، بازی برای کودک جذاب میباشد و موضوعات بازی محوری را بهتر یاد میگیرد. بطور مثال اگر به دنبال راهی برای تقویت منطقی - ریاضی کودکتان هستید، میتوانید از بازیهای عددی مثل سودوکو استفاده کنید. 

۳-غراهم کردن اشکال متنوع تحریک محیطی، والدین باید قوت ها و ضعف های کودک خود را بشناسند و با استفاده از تجربه کوذک را به حالت تعادل برگردانند. توجه کنید که تعادل به منظور شبیه سازی به کودک دیگران نیست. این واژه به معنای رساندن کودک به بهترین سطح عملکرد خودش میباشد. 

۴- طراحی برنامه زمانی با کیفیت، برای کودک خود یک برنامه هفتگی طراحی کنید که در هر هفته چند ساعت و چه برنامه ها و کلاس ها را باید انجام دهد. 

کلام آخر( روانشناس غزال مطلبی)

تحقیقات بسیار زیادی در مورد هوش و ارتباط بین مناطق مختلف مغز را نشان میدهد. در مقاله ای که خوانده شد با انواع هوش چند گانه آشنا شدید . همچنین روش هایی ارائه شد که با استفاده از این روش ها میتوانید هوش چند گانه را در کودک خود تقویت کنید. این نکته بسیار مهم میباشد که والدین استعدادهای منحصر به فرد کودک خود را کشف کرده و آنها را تقویت کنند تا کودک بتواند به دنبال علاقه و مهارت خود باشد و در آینده موفق تر باشد. در نتیجه باید به دنبال راه هایی باشیم که بتوانیم انواع هوش در کودکان را نشانه بگیریم و استعدادهای کودکان را به گونه ای پرورش دهیم که دنیا به مکانی بهتر تبدیل شود. یادمان باشد کودکان هستند که آینده را میسازند. برای راهنمایی و مشاوره بیشتر لینک زیر را کلیک کنید. 

سوالات متداول(روانشناس غزال مطلبی)

۱- انواع هوش در کودک چیست؟ به عقیده روانشناسان هر فردی با هشت نوع هوش و توانایی جداگانه به دنیا می آید. هوش فضایی،  طبیعت گرا، میان فردی، درون فردی، موسیقی، ذهنی - منطقی، زبانی - کلامی. 

۲- هوش فرزند به پدر میرود یا مادر؟

دانشمندان دانشگاه کالیفرنیا معتقدند که کودکان استعدادهایشان را از مادر به ارث میبرند.