s
image
image

روانشناسی کودک

image

کاهش آسیب طلاق در کودکان

image

کاهش آسیب طلاق در کودکان(روانشناس غزال  مطلبی)

از نگرانی اصلی زوج ها تاثیر طلاق بر فرزندانشان میباشد و تاثیر طلاق والدین یکی از استرس زاترین اتفاقات در زندگی کودکان است. و فقط مرگ یکی از والدین از لحاظ میزان استرسی که به کودکان وارد میکند، بالاتر از طلاق قرار میگیرد. همانطور که ممکن است انتظار داشته باشیم تحقیقات نشان میدهد که بچه ها در طول یک یا دوسال اول بعد از طلاق بیشترین مشکل را دارند. اما بسیاری از بچه ها به عقب بر میگردند و اینگونه بنظر میرسد که دیگر هرگز به حالت عادی باز نمی گردند. درصدی از کودکان ممکن است بعد از طلاق والدین خود مشکلاتی را احتمالا تا آخر عمر تجربه کنند.

تاثیر عاطفی طلاق(روانشناس غزال  مطلبی)

با وجود اینکه طلاق برای کل خانواده آشفتگی عاطفی ایجاد میکند اما برای کودکان این وضعیت میتواند بسیار گیج کننده، ترسناک و خسته کننده باشد. بیشتر کودکان خردسال همیشه این سوال را میپرسند که چرا باید بین دو خانه بروند و دچار مشکل میشوند. در کودکان دبستانی نگران هستند که طلاق تقصیر آنها بوده است. آنها ممکن است ترس داشته باشند که شاید رفتار نادرستی انجام داده اند یا کار اشتباهی انجام داده اند. نوجوانان ممکن است در موردطلاق و تغییراتی که ابجاد میکند عصبانی شوند و حتی ممکن است یکی از والدین را مقصر بدانند البته در شرایط مختلف فرق میکند در بعضی موارد ممکن است کودک با طلاق والدین احساس آرامش کند. در هر صورت برای حل مشکل تاثیر عاطفی طلاق بر روی کودک بهتر است به روانشناس متخصص مراجعه کنید.

استرس ناشی از طلاق(روانشناس غزال  مطلبی)

معمولا طلاق به این معنی است که کودک ارتباط روزانه خود را با یکی از والدین خود که اغلب پدران هستند از دست می دهند. طبق مقاله ای که در سال ۲۰۱۴ منتشر شد، محققان در یافتند که در بسیاری از کودکان بعد از طلاق کمتر به پدران خود احساس نزدیکی میکنند. مادران اغلب بعد از طلاق کمتر حمایت میکنند و کمتر محبت میکنند ونظم و انظباط آنها کمتر سازگار و موثر میشود. برای بعضی از کودکان طلاق والدین سخت ترین بخش زندگی نیست، بلکه عوامل استرس زا مثل: تغییر مدرسه، نقل مکان به منزل جدید و زندگی با والدین مجردی که احساس سرخوردگی دارند، پذیرش طلاق را سخت تر میکند.از مشکلات دیگر پس از طلاق مشکل مالی نیز میباشد، بیشتر خانواده ها مجبورند به خانه های کوچکتر نقل مکان کنند یا حتی محله خود را تغییر دهند و اغلبشان منابع مالی کمتری دارند. بهتر است برای پذیرش کودک برای شرایط مالی از یک روانشناس کمک بگیرید.

خطراتی که خانواده ها با آن روبرو هستند

دربسیاری از کودکان بعد از طلاق والدین تغییرات مداوم پویایی خانواده خود میباشد را تحمل میکنند. اضافه شدن یک فرد ناتنی و یا برادر و خواهر ناتنی میتواند یکی دیگر از مشکلات بزرگ کودکان بعد از طلاق باشد. در بیشتر موارد هر دو والدین بعد از طلاق دوباره ازدواج میکنند و این مورد برای کودکان بسیار سنگین میباشد. شکست در ازدواج دوم حتی بیشتر از ازدواج اول است بنابراین بسیاری از کودکان در طول زندگی خود طلاق ها و جدایی های بسیاری را تجربه میکنند. 

۱- مشکلات روحی و روانی که بعد از طلاق ممکن است خطر سلامت روان را در کودکان و نوجوانان را افزایش دهد. جدایی از سن، جنسیت و فرهنگ  کودکان طلاق مشکلات روانی بیشتری را تجربه میکنند و همچنین طلاق والدین ممکن است اختلال سازگاری در کودکان زیاد شود که با مراجعه به موقع پیش یک روانشناس از بین میرود. اما مطالعات و تحقیقات نشان میدهد که میزان افسردگی و اضطراب در کودکان طلاق بیشتر است. 

۲- مشکلات رفتاری در کودکان طلاق بیشتر مشکلات بیرونی است مانند: اختلالات سلوک، بزهکاری و رفتارهای تکانشی.

۳- عملکرد تحصیلی ضعیف در کودکان طلاق بسیار زیاد است. 

۴- رفتارهای ریسک پذیر، کودکانی که والدینشان طلاق گرفته اند بیشتر در گیر رفتارهای پر خطر مانند مصرف مواد، و فعالیت های جنسی اولیه میباشند. در ایالات متحده، این کودکان و نوجوانان زودتر الکل مصرف میکنند. مصرف الکل، ماری جوانا، تنباکو و مواد مخدر را بیشتر از همسالان خود تجربه کرده اند.(در نهایت برای بهترین عملکرد حتما به روانشناس مراجعه کنید.

کمک به کودک در تنظیم(روانشناس غزال  مطلبی)

والدینی که خود طلاق را در دوران کودکی تجربه کرده اند ممکن است مشکلات روابط بیشتری داشته باشند. والدین نقش مهمی در سازگاری کودکان با طلاق دارند. در اینجا چند راهکار که میتواند آسیب روانی طلاق بر کودکان را کاهش دهد مورد بررسی قرار میدهیم.

۱- والد مشترک با آرامش: با توجه به این که درگیری شدید بین والدین باعث افزایش ناراحتی در کودکان میشود. از جمله کارهایی مانند: فریاد زدن و تهدید یکدیگر، با مشکلات رفتاری در کودکان مرتبط است. اما با این وجود تنش های جزئی نیز ممکن است ناراحتی کودک را افزایش دهد. اگر برای همراهی با همسر سابق خود مشکل دارید به دنبال یک روانشناس حرفه ای برای مشاوره و کمک باشید.

۲- از قرار دادن کودک در وسط خودداری کنید: اینکه از کودک بخواهید بین والدین خود یکی را انتخاب کند، که کدام یک را بیشتر دوست دارد یک رفتار بسیار غلط و اشتباه می باشد. کودکانی که خود را این وسط گرفتار میبینند، بیشتر دچار افسردگی و اضطراب میشوند.

۳- روابط سالم را حفظ کنید: صمیمی بودن والدین و ارتباط مثبت و سطوح پایین تعارض میتواند به کودکان کمک کند تا با طلاق بهتر سازگار شوند. در تحقیقات نشان داده شده که رابطه سالم والدین به کودکان طلاق کمک میکنند که عزت نفس بالاتر و عملکرد تحصیلی بهتری داشته باشند.

۴- کودکان و نوجوانان را از نزدیک زیر نظر داشته باشید: وقتیکه والدین به آنچه کودکان انجام میدهند و اینکه زمان خود را با چه کسانی صرف میکنند توجه دقیق میکنند، احتمال مشکلات رفتاری در کودکان و نوجوانان را کاهش میدهند.

۵- آموزش مهارت های مقابله ای: کودکانی که رفتارهای مقابله ای فعالی دارند مثل مهارت  های حل مسئله بهتر است با طلاق سازگار میشوند، به کودک بیاموزید که چگونه افکار و احساساتو رفتارهای خود را به شیوه ای سالم بتواند مدیریت کند.

۶- به کودکان کمک کنید احساس امنیت کند: ترس از آینده و نگرانی از رها شدن میتواند باعث استرس زیادی شود. اما با کمک کردن به کودک خود در احساس امنیت و دوست داشتن نه تنها می تواند چسبندگی را کاهش دهد بلکه خطر مشکلات سلامت روان را نیز کاهش میدهد.

۷- به دنبال آموزش والدین بعد از طلاق باشید: برنامه ها و آموزش های زیادی به کاهش تاثیر طلاق بر کودکان وجود دارد که به والدین مهارت ها برای کمک به کودکان در خصوص کنار آمدن با طلاق و جدایی پدر و مادر را آموزش میدهد، برای این آموزش ها و برنامه ها به روانشناسان متخصص مراجعه نمایید.

۸- کمک حرفه ای دریافت کنید: در این خصوص کاهش سطح استرس میتواند در کمک به کودک شما مفید باشد. خود مراقبتی را تمرین کنید گفتار درمانی و منابع دیگر را در نظر بگیرید تا به شما در سازگاری با تغییرات خانواده کمک کند. 

نتیجه کلی(روانشناس غزال  مطلبی)

مسائل مرتبط با کودکان در برخورد با طلاق و جدایی والدین ، در طول دوره طلاق و بعد از آن ، مجموعه ای از چالش ها و خطراتی را به دنبال دارد که تاثیرات فیزیکی و روانی و اجتماعی بزرگی بر رشد کودک  را برخوردار است. تاثیرات طلاق بر کودکان میتواند به صورت های متنوعی ظاهر شود، که این تاثیرات شامل مشکلات روانیهمچون اختلالات روانی، احساس پرخاشگری، احساس گناه و تمایل به منزوی شدن میشود. کودکان طلاق با خلا عاطفی مواجه میشوند و در برخی مواقع دودانگی ناراختی و خوشحالی را تجربه میکنند. از دیگر مشکلات کودکان طلاق، مشکلات تحصیلی، مشکلات در روابط اجتماعی با دیگران و کاهش اعتماد به نفس را میتوان نام برد.پس از طلاق والدین، بسیاری از کودکان رفتارهای خاصی را نشان میدهند از جمله: پرخاشگری، اختلات روانی، احساس گناه، منزوی شدن، خلا عاطفی و مشکلات کودکان طلاق در مدرسه و جامعه و … را میتوان نام برد. برای کمک به کاهش استرس طلاق در کودکان میتوانید به روانشناس مراجعه کنید. روانشناس با تخصص در زمینه مشکلات کودک و نوجوان و مسائل خانوادهمیتواند شما را در این مسیر سخت و مهم راهنمایی کند  و به شما راهکارهایی برای مدیریت استرس و تطابق کودکتان با تغییرات بعد از طلاق پیشنهاد دهدو

سوالات متداول(روانشناس غزال  مطلبی)

۱- آیا تمامی کودکان طلاق مشکلات و آسیب های مشابه به هم را تجربه می کنند؟

در جواب این پاسخ میتوان گفت، خیر ، بسیاری از آنها در معرض این مشکلات قرار دارند و نسبت به کودکان عادی، پتانسیل بیشتری را برای مواجه شدن با این مسائل را دارند.

۲- آیا ممکن است کودکان طلاق در زندگی شخصی خود نیز با طلاق مواجه شوند؟ 

در این مورد باید بگویم مسئله طلاق در کودکان در زندگی شخصی آنها یک قاعده کلی نیست و نمیتوان گفت همه کودکان طلاق به این امر دچار میشوند. با این حال اگر آسیب های ناشی از طلاق والدین تا سن بزرگسالی ادامه پیدا کند و مورد درمان قرار نگیرد ممکن است، کودک در زندگی شخصی اش در بزرگسالی با مشکلات مشابهی مواجه شود.

۳- چگونه می توان از مشکلات و آسیبهای کودکان طلاق جلوگیری کرد؟

برای پیشگیری از مشکلات و آسیب هایکودکان طلاق، والدین باید نیازهای کودکان خود را در نظر بگیرند و توجه داشته باشند که تصمیم گیری هایشان تاثیر مستقیم بر زندگی کودکان دارد.  برای اجرای درست تصمیم گیری حتما از روانشناسان متخصص کمک بگیرند .