راهکارهای کاهش تاثیرات منفی طلاق والدین

راهکارهای کاهش تاثیرات منفی طلاق والدین(روانشناس غزال مطلبی)
از آنجايیکه طلاق برای هیچ کس راحت نیست، بخصوص برای فرزندان. البته کودکان توانایی وفق دادن با شرایط جدید را دارند، اما با این وجود لازم است برای تسهیل پذیرفتن طلاق والدین نکاتی را در نظر داشته باشید. حرکتی اشتباه از سوی والدین کافی است تا کودک دچار ترومایی شود که تمام عمر کابوسش باشد. حتی وضعیت خود والدین هم هنگام طلاق چندان مساعد نخواهد بود. اما لازم است در این برهه زمانی دشوار حامی خوبی برای فرزند خود باشید. به کودک خود نشان دهید که در تحت هر شرایطی در کنار کودک خود میمانید و احساساتش را می پذیرید. در ادامه این مقاله راهکارهایی را ارئه می دهیم که آسیب های ناشی از طلاق را کاهش میدهند، اما با این حال بهتر است حتما به یک مشاوره یا روانشناس برای بهتر شدن شرایط مراجعه نمایید.
چند توصیه برای کاهش اثرات منفی طلاق روی والدین(روانشناس غزال مطلبی)
۱- وضعیت را کامل درک کنید:
لازم است قبل از هر کاری، عمیقا فکر کنید که چرا با همدیگر ازدواج کرده اید و الان چرا دارید از یکدیگر جدا میشوید. حتما با مراجعه به روانشناس و زوج درمان دلیل طلاقتان را بهتر درک کنید. همچنن از تجربه اشخاص دیگر که طلاق را تجربه کرده اند استفاده کنید. به پیامدهای طلاق آگاه باشید بدین ترتیب از تصمیم خود مطمئن تر خواهید شد و مسیر دشوار طلاق را راحت تر پشت سر میگذارید و اینگونه راه درست ارتباط با کودک و توضیح درست به او را یاد میگیرید.
۲- به فکر آینده باشید:
حتما قبل از تصمیم نهایی طلاق، راههای مختلفی همچون جدایی موقت را امتحان کنید. که این مسئله نه تنها کودک را با طلاق آشنا میکند، بلکه فرصت خوبی برای درک بهتر موقعیت برای شما و همسرتان خواهد بود.
۳- محیطی آشنا و راحت فراهم کنید:
تلاش کنید تا حد امکان بعد از طلاق با رعایت چهار چوب ها به یکدیگر نزدیک باشید. مثلا در خانه های جدا اما در یک محله زندگی کنید که فاصله چندانی باهم نداشته باشند . به اینصورت فرزند شما کمتر فاصله و جدایی را احساس میکند. همچنین حواستان به جزئیات محیط خانه باشد. بطور مثال: اسباب بازیهای مورد علاقه، پتو، لحاف، تشک همیشگی اش را در منزل جدیدش بگذارید.
۴- چهار چوب های مشخص تعیین کنید:
تعیین چهارچوب های محکم و مناسب هم برای والدین هم برای کودک بعد از طلاق ضروری میباشد. شما و همسر سابقتان باید بتوانید زندگی جداگانه و جدیدی را شروع کنید و همین طور باید حواستان باشد که فرزندتان احساس امنیت کنند. کودک احساس ناپایداری نباید داشته باشد. یکی از راهکارهای مناسب برای این مورد تعیین برنامه سفت و سختی برای ملاقات بایکدیگر است. دقت کنید که این برنامه باید به روتینی در زندگی کودک تبدیل شود تا سوالی برای کودک پیش نیاید که امشب پیش بابا میخوابم یا مامان ؟
۵- از کارت بانکی مشترک استفاده کنید:
از بحث های مهم در والدین بعد از طلاق درباره خرج و مخارج فرزندان میباشد. برای جلوگیری از این مورد یک فهرست از همه هزینه ها تهیه کنید که باید مشترکا پرداخت شود. بهترین راهکار اینست که یک کارت بانکی مشترک در نظر بگیرید و با آن هزینه های فرزند خود را بپردازید
۶- اهمیت ارتباط بایکدیگر را دست کم نگیرید:
اگر در ارتباط روزانه شما منجر به جرو بحث و دعوا میشود بیتر است راه حلی را در نظر بگیرید که این مشکل کمتر شود. میتوانید برنامه ای بچینید و بعضی از روزها را به منظور دور هم جمع شدن و انجام فعالیت هایی با فرزندان در نظر بگیرید. به این ترتیب تا حدودی از جرو بحث ها را کاهش می دهید.
۷- پیش کودک خود از والد دیگر بد گویی نکنید:
کودکان میدانند که بخشی از وجود و بخشی از وجود مادر خود را به ارث برده اند. هنگامیکه یکی از والدین جلوی کودک از والد دیگر بد میگوید، کودک در این مواقع به خودش میگیرد و گمان میکند آن صفت بد در وجود خودش نیز میباشد و این مسئله باعث اضطراب و کمبود اعتماد به نفس کودک میشود .
۸- زیاد وارد جزئیات نشوید:
کودک شما نباید زیاد از جزئیات طلاق شما بداند. مثلا مسائلی همچون میزان نفقه فرزند و سهمی که هر یک از والدین در نگهداری از او دارند اینها نباید برای کودک مطرح شوند. اگر نیاز به صحبت و یا مشاوره در این زمینه دارید نزد روانشناس خود بروید .
۹- هیچگاه کودک را مجبور به انتخاب نکنید:
فرزند خود را مجبور نکنید که یکی از والدین خود را برای زندگی انتخاب کند. کودکان میخواهند والدین خود را راضی نگه دارند به هین جهت مجبر کردن آنها فقط باعث اضطراب فرزندان میشود. اگر فرزندتان تحت فشار نباشد خیلی بهتر میتواند با طلاق والدین خود کنار بیاید.
۱۰- برای اینکه شریک زندگی جدیدتان رابه کودک معرفی کنید محتاط باشید:
اگر قصد ازدواج مجدد دارید ،شریک زندگی جدیدتان را به فرزندتان معرفی کنید و نیازهای کودک را اولویت قرار دهید. قبل از معرفی کردن شخص جدید اول از جدی بودن رابطه تان مطمئن شوید. کودکتان به تازگی طلاق والدینش را پشت سر گذاشته و نمیتواند به این زودی درگیر جدایی جدیدی شود.
۱۱- مراقبت از خودتان را فراموش نکنید:
بعد از طلاق اهمیت مراقبت از فرزندان بیشتر میشود.اما با این وجود شما نباید از خودتان غافل شوید. به یاد داشته باشید که والدینی برای کودکان مفیدند که وضعیت روانی پایداری دارند. اما رفتار خوب شما با همسر سابقتان روی حال امروز و فردای فرزندتان اثر میگذارد.
۱۲- کشمکش ها را به حداقل برسانید:
دعواهای شدید بین والدین آسیب شدید تری به کودک میزند. این موضوع ممکن است به ترومایی پیچیده تبدیل شود که درمانش سالها مراجعه به روانشناس را بطلبد. اگر همسرتان مدام رفتار خشونت آمیز دارد تمام سعی خود را بکنید که بر این وضعیت مسلط باشید، پیشنهاد میشود مهارت اینکه چه بگویید که جروبحث را خاتمه دهید را یاد بگیرید.
۱۳- درباره طلاق با کودک بیشتر صحبت کنید:
یکی از مهمترین مشکلاتی که کودکان هنگام طلاق والدین با آن دست و پنجه نرم میگنند ترس از طرد شدن است. اگر کودک شما اطلاعات کافی در مورد مسئله ای را نداشته باشد از قوه تخیل خود استفاده میکند. به همین دلیل بیشتر اوقات کودک درباره طلاق والدین خود داستان هایی در ذهن خود می بافد که از واقعیت بدتر و ترسناکتر است. بهتر است با کودک درباره طلاق صحبت کنید. به آنها بگویید که در آینده پدر و مادرشان با یکدیگر زندگی نخواهند کرد ویکی از والدین از خانه خواهد رفت.
۱۴- تغییرات زیادی در زندگی کودک ایجاد نکنید:
مواردی که بهتر است در زندگی کودک تغییر نکنند شامل خانه، مدرسه، اتاق، دوستان و همبازیهای روزانه زندگی او میشوند اگر همسر سابق شما زیاد در دسترس نیست، با راههای مختلف به کودک خود نشان دهید که او اولویت شماست و همیشه برایش در دست خواهید بود.
۱۵- احساسات منفی کودک را بپذیرید:
در دنیا هیچ چیز سخت تر از دیدن درد و غم فرزند نیست، بخصوص که خود شما باعث این درد، در کودک باشید. بعد از طلاق، فرزندان دچار احساسات منفی زیادی مانند : غم، ترس و عصبانیت می شوند. باید در این زمان کنار آنها باشید و احساسات آنها را بپذیرید و پاسخی منطقی به این احساسات بدهید. هیچگاه سعی نکنید وانمود کنید اوضاع عالی است.
۱۶-به کودک توضیح دهید که طلاق امری دائمی میباشد:
قبلا گفته ایم که کودکان ذهنی قوی برای داستان سازی و رویابافی دارند. یکی از فکرهای معمول در بین کودکان طلاق این است که روزی میرسد که والدینشان پیش هم برمیگردند و این تفکر باعث میشود کودک باعث می شود کودک واقعیت زندگی فعلیش را نپذیرد کار سختی است اما باید به فرزند خود بفهمانید که این مسئله حقیقت ندارد و قرار نیست در آینده والدینش کنار هم برگردند.
نکته آخر(روانشناس غزال مطلبی)
طلاق برای تمامی افرادی که درگیر آن هستند، از جمله کودکان، مسئله ای سخت است. همانطور که انتظار میرود در سالهای اولیه بعد از طلاق کودکان و والدین بیشترین کشمکش های درونی را تجربه میکنند. و به شدت در معرض استرس ، خشم، اضطراب شدید و ناباوری قرار می گیرند. اما در بسیاری از کودکان بعد از مدتی با شرایط وقف گرفته و با کمک والدین و روانشناس خود با شرایط خو میگیرند و به زندگی عادی بر میگردند. با این وجود هستند کودکانی که هرگز به حالت عادی باز نگشتند. طلاق باعث میشود که کودکان هر روز نتوانند با پدر و مادرشان در ارتباط باشند و کاهش ارتباط کودک با پدر و مادر ، به پیوند کودکان و والدین آسیب میزند. بعد از طلاق ممکن است هر یک از والدین فرصتی برای ازدواج پیدا کنند و این مسئله اغلب زندگی فرزندان را به شدت تحت تاثیر قرار میدهد. در کنار تمامی اقداماتی که برای حفظ آرامش کودک خود انجام میدهید، به سلامت و کاهش استرس خودتان توجه کنید و حتما به روانشناس مراجعه نمایید.
سولات متداول(روانشناس غزال مطلبی)
۱- طلاق چیست؟
این سؤالیست که اغلب کودکانی که بزرگتر میشوند میپرسند، در جواب بهتر است شما بگویید: طلاق به این معنی است که مامان و بابا دیگه با هم زندگی نمی کنند، اما همیشه بابا و مامان تو خواهیم بود و همیشه تورا دوست خواهیم داشت.
۲- حالا من کجا باید بخوابم؟
در دوران خردسالی، کودک میپرسد من کجا باید بخوابم، از شما انتظار میرود با صبوری جوابش را بدهید که عزیزم تو هنوز هم پیش من و در تخت خواب خودت میخوابی .
۳- کی مراقب بابا میشه؟
کودک شما ممکن است نگران پدر یا مادری باشد که از خانه میرود، آنها میتوانند نگران این باشند که هیچ کس برای پدرشان شام و ناهار درست نمیکند. پس به فرزندتان اطمینان بدهید که پدرش هیچ مشکلی نخواهد داشت. با این وجود برای پاسخ دهی به سوالات کودک خود حتما از روانشناس کمک بگیرید