اطلاعات تماس
image
image

مشاوره کودک

image

چگونه کودک خلاق داشته باشیم

image

 

چگونه کودک خلاق داشته باشیم 

خلاقیت کودکان باعث می شود تا آنها بتوانند هنگام روبه رو شدن با اتفاقات روزانه در زندگی با اطرافیانشان رفتار متفاوتی داشته باشند .

کودک خلاق می تواند ارزش ایجاد کند ،به این معنا که با هوش خلاق خود توانایی به وجود آوردن آثار ارزشمندی از خود را خواهد داشت .

مهمترین عامل در پرورش خلاقیت کودکان ،پدر و مادرشان هستند .

(کودک خلاق آینده ی روشن تری نسبت به هم سن و سال های خودش دارد.)

 

(تفکر خلاق)

تفکر خلاق چیست ؟

به جمعی از اطلاعات گفته میشود که باعث ایجاد یک فکر و ایده جدید میشود. در واقع خلاقیت افکاری است که در ذهنتان میچرخد بدون آنکه آنها را کنترل کنید.

خلاقیت یعنی: افکار و ایده های سردرگم را ترکیب کرده و شکل جدیدی از آنها را بسازید.

تمام اختراعات و کشف های بسیاری از افراد مشهور، حاصل فکر خلاق بوده است.

در این مقاله به برخی از عواملی که در داشتن یک تفکر خلاق موثر هستند می پردازیم:

1-هوش          2-توانایی بدنی         3-استعداد و علاقه های متنوع

که این ها کاملا ژنتیکی و انتسابی میباشد. اما چیزی که مهم است توانایی شما و محیط برای پذیرش و مهم تر پرورش توانایی های کودکانتان میباشد.

نوع تربیت در شکل گیری تفکرات خلاقانه کودک نقش بسزایی دارد.

در این مقاله به نکات مهمی اشاره کرده ام که بهتر است اولیا مطالعه کنند. 

 

سن کشف خلاقیت در کودک:

معمولا کودک از همان ابتدا نشانه های هوش و خلاق بودن خود را با رفتارش نشان میدهد، اما معمولا توجه و تمرکز به موضوع برای آن ها سخت است، معمولا در سن پنج سالگی به دلیل افزایش تمرکز، تکمیل زبان و تقویت مهارت های جسمی و حرکتی کودک به تمرکز خلاق می رسد، که اولیا باید در این مرحله برای پرورش خلاقیت کودک خود مشارکت و سرمایه گذاری کنند و راه های درست پرورش تفکر خلاق را به کودک خود بیاموزند.

 

نکات پرورش خلاقیت کودکان 

روش های بسیاری برای پرورش تفکر خلاق کودکان وجود دارد و خیلی از آنها بستگی به توانایی کودک دارد، بنابر این لازم است در این زمینه با روانشناس کودک در ارتباط باشیم تا با روش های منحصر به فرد کودک شما را کشف و بهترین مسیر خلاقیت او را پیدا کنید. از مهمترین و بهترین روش ها، آموزش هنر به کودک میباشد.

 

1. بگذارید کودک اشتباه کند. 

بچه هایی که از شکست خوردن میترسنند،کنجکاوی و آزادانه کار کردن را نمیتوانند تجربه کنند. اگر فرزند شما بعد از اشتباه کردن نا امید شد یا احساس شکست کرد باید با او برای جبران اشتباهش یا تغییر نتیجه صحبت کنید و او را راهنمایی کنید که چطور میتواند اشتباهش را جبران کند.

 

2. مشوق کودک خود باشید. 

هر حرکت مثبت و هر تلاش کودکتان را تحسین کنید. پاداش های کلامی بهترین روش تشویق کودکان میباشد.

 

3. بگذارید به هم بریزد و کثیف کاری کند.

مادران نسبت به تمیزی منزل و کودکانشان حساس هستند سعی کنید اتاق یا فضایی برای کودک تعیین کنید که در آنجا هر کاری خواست انجام دهد. دیوارها را کاغذ رولی بزنید تا روی آنها نقاشی کند. در زیر پای فرزند خود یک بنر یا پارچه میتواند یک بوم نقاشی یا یک پارک واقعی باشد. بگذارید کثیف کاری کند و گاهی خودتان نیز با او همراه شوید.

وسواس و تمیزی در سن پایین جلوی خلاقیت کودک را میگیرد، حتی بعضی اوقات با رنگ هایی که برای نقاشی دارد او را حمام ببرید و بگذارید روی دیوار حمام نقاشی کند.

 

4. الگوی خلاقیت کودک خودتان باشید. 

هر والدینی الگوی کودک خودش میباشد. اگر کودک والدین خود را در حال ساخت و یا تعمییر چیزی ببینند او هم یاد میگیرد که خلاق باشد.

 

5. برای کودک خود وقت بگذارید. 

بازی کردن دنیای کودک است و در بازی است که کودک دنیای خودش را می سازد. پس تا میتوانید با او بازی کنید. نقش هایی را که میخواهد بر عهده بگیرد صبوری کنید تا امتحان کند.

 

6. ذهن باز و روشن داشته باشید. 

به فرزندانتان حق انتخاب بدهید تا برای مستقل فکر کردن ترسی نداشته باشند با اینکار اعتماد به نفس کودک خود را نیز تقویت میکنید. اجازه دهید غذا، لباس، اسباب بازی و بازی مورد علاقه اش راخودش انتخاب کند.

(البته ایجاد محدودیت در انتخاب ها برای کودک الزامی است.)

 

7. با تخیلات کودک خود همراهی کنید. 

معمولا اکثر کودکان در سنین پیش دبستانی، دوستان خیالی و دنیای تخیلی خود را دارند. داشتن قوه تخیل یکی از توانایی های کودک است که داشتنش نعمت بزرگی میباشد. با دوستان خیالی او صحبت کنید، حتی وقتی که دوست خیالی او حضور ندارد در موردش با کودک خود صحبت کنید. تا زمانیکه اشتباه خطرناکی نکرده با او همراه باشید.

 

8. کودک مستقل تربیت کنید. 

به دنبال کنترل کودک خود نباشید. گاهی به تنهایی کودک احترام بگذارید. اگر کودک به تنهایی در حال بازی است، به او لبخند بزنید که حضور شما را حس کند اما همچنان به کار خود مشغول باشید.

 

9. دقت در انتخاب اسباب بازی کودک

تنها ابزار کودک اسباب بازی کودک است و هر چه این وسیله متنوع تر و خلاقانه تر باشد آینده ی کودک سالم تر است. کودک لازم است تنوع در خرید اسباب بازی پسرانه و دخترانه را تجربه کند.

اینکه کودک دختر از ابتدا فقط مادری یا خانه داری را تجربه کند و پسر فقط رانندگی و تیر اندازی یا کار بیرون از منزل را تجربه کند کار درستی نیست. 

 

10. استفاده از وسایل دیجیتالی

ما نمیتوانیم استفاده از موبایل یا تلویزیون را برای فرزند خود ممنوع کنیم اما میتوانیم میزان و نحوه ی ارتباط با این وسایل کنترل شود.

پرخاشکری، انزوا، تیک عصبی، چاقی و غیره از مضرات بازی های رایانه ای و تماشای بیش از حد تلویزیون است.

 

بازی های مناسب برای خلاقیت کودک 

1. بازی با ماکارانی 

(مناسب 2تا 4سال)

یک ظرف کوچک از ماکارانی را به همراه یک نخ کاموا در اختیار کودک قرار دهید و اورا تشویق کنید تا ماکارانی ها را نخ کند و یک گردن بند درست کند. این بازی باعث تقویت مغز و ماهیچه های کوچک دست میشود و بین چشم و دست کودک هماهنکی ایجاد میکند.

 

2. نقاشی با تخیلات 

نقاشی با تخیلات در واقع نقاط مثبت، هر دو بازی با کلمات و تجسم فکری را برای تقویت تفکر خلاق در بر گرفته است. طراحی کردن به کودکان اجازه میدهد که با موضوعاتی که به راحتی تغییر شکل داده و یک شکل موجود را میسازند، به جای موضاعات ثابت بازی کنند. از کودکتان بخواهید خط خطی های ساده ای بر روی کاغذ بکشد و بعد سوال کنید که این خط ها چه جیز میتوانند باشند و به این صورت حس خلاقیت کودک تقویت میشود.

 

3. بازی آینه 

(مناسب2تا4سال)

با انداختن نور آینه بر روی اشیای مختلف میتوانید کودک را تشویق کنید که نام آنها را به زبان بیاورد.

از یک لیوان، برای شکست نور استفاده کنید و رنگ های مختلف را به کودک نشان دهید.

هدف این بازی: تشویق حس کنجکاوی کودک و ایجاد هیجان مشترک بین والدین و کودک است. 

 

4. مٌهر با سبزیجات 

(مناسب سن 3تا 6 سال)

میتوان در این بازی از رنگ گواش استفاده کرد.

سبزیجات مختلفی را که در اختیار دازید از وسط نصف کرده و کودک را تشویق کنیدکه آنها را داخل رنگ گواش فرو کرده و اثر آنرا روی مقوا امتحان کند. سبزیجات مختلف به علت نوع بافتشان شکل های مختلف و جالبی ایجاد میکند و کودک میتواند با مداد روی آنها را نقاشی کند.

(از لیمو ، هویج ،کاهو ،فلفل دلمه ای و ...استفاده کرد.)

 

5. بازی با حبوبات 

(مناسب 4سال)

یک کاسه کوچک با حبوبات مختلف را همراه یک بطری آب معدنی خالی در اختیار کودک قرار دهید. کودک معمولا شروع به انداختن حبوبات داخل بطری میکند. این کار برای کودکان کوچک نیاز به تمرکز زیادی دارد. برای همین باعث تقویت ماهیچه های کوچک دست و ایجاد هماهنگی بین چشم و دست میشود.

 

6. حل پازل 

حل پازل برای کودک باعث مهارت های فکری و خلاقیت او خواهد شد.

 

7. بازی فکری 

(مناسب 3سال به بالا )

یکی از بهترین بازی ها برای بالا بردن خلاقیت در کودکان و تقویت حافظه کودک بازی فکری است.

بازی های فکری میتوانند کمک به خلاقیت حافظه و باعث بالا رفتن هوش  وهماهنگی بین مغز و دست می شود.