افزایش فن بیان کودک
روش های افزایش فن بیان کودکان | کارشناس کودک مهتاب گل آبادی
1. روی اعتماد به نفس و عزت نفس کودکانتان کار کنید:
با انجام این کارها اعتماد به نفس و عزت نفس کودکانتان را تخریب می کنید: با بی عرضه خطاب کردن بخواهیم به جمع دوستانش برود، این که او را مقایسه کنیم، این که او را به زور و با دعوا مجبور به انجام کاری کنیم.
2. از وابستگی کودک بکاهیم.
مثلا وقتی که در جشن تولد دوستش تنهاست بعد از دیدن دوباره اش در مورد این صحبت کنید که که با وجود اینکه شما کنارش نبودید چه قدر به او خوش گذشته است.
3. با کودک بازی کنید.
خیلی راحت است که یک تلفن همراه به دستش بدهید و از اینکه دیگر کاری به کار ما ندارد خوشحال باشیم .
به بیان کودکان کمک نکنید، بارها دیده ایم که والدین از سر دلسوزی یا قصد آموزش زمانی که کودکانشان جمله ای را اشتباه تلفظ میکند سعی میکنند جمله ها را تصحیح کنند این کار روی فن بیان کودکان اثر منفی دارد.
5. کودک را وارد اجتماع کنید
یکی از بهترین روش های اعتماد به نفس کودکان این است که او را وارد اجتماع متناسب با خودشان کنید.
یعنی چه؟ یعنی آنها را وارد کلاسهایی کنیم که بتوانند با اطرافیان و همسن های خودشان ارتباط برقرار کنند، مثل :موسیقی – بازی فکری و ...
اما کودکان را به زور وارد کلاسی نکنیم که دوست ندارند.
6. باهم بلند خوانی کنید:
بلند خوانی از بهترین راهکارها برای افزایش بیان کودکان و حتی بزرگسالان است.
سعی کنید یک قصه –شعر یا متن را با صدای بلند و البته نه گوش خراش بخوانید.
7. الگو باشید:
اغلب کودکانی که فن بیان خوبی دارند مادر یا پدری دارند که خوب صحبت میکنند.
برای تقویت فن بیان در کودکان بهتر است بازی هایی که مناسب با فن بیان کودکان می باشد را انجام دهیم در این مبحث به تعدادی از این بازی ها اشاره می کنیم:
1. داستان سازی با استفاده از تصاویر چند تایی:
در این بازی تعدادی تصویر را انتخاب کرده به کودک می دهیم و از او میخواهیم با استفاده از این تصاویر
خیلی سریع یک داستان کوتاه و ساده بسازد و تعریف کند. این بازی به کودک کمک میکند تمامی ظرفیت دایره لغات خود را به کار گرفته و از واژهایی که تا کنون آموخته است استفاده کند.
2. من پادشاه / ملکه هستم.
هدف از انجام این بازی این است که فرزند ما به بیان و گفتار آنچه در ذهنش میگذرد ترغیب شود.
شرکت کنندگان در این بازی به نوبت خود را پادشاه و یا ملکه تصور کرده و آنچه را که در این مقام از ذهنشان میگذرد و یا آرزوی انجامش را داشتند به عنوان فرمان اعلام میکنند.
3. گزارشگری
این بازی برای کودکان و نونهالان بسیار جذاب خواهد بود.
در این بازی از شرکت کنندگان میخواهیم که هر یک از آنها خود را خبرنگار و یا گزارشگر تصور کرده و رویداد، حادثه، شرایط و یا موقعیتی را توصیف کرده و گزارش میدهند.
در صورت امکان از میکروفون دستی به عنوان ابزار بازی استفاده شود.
(بازی گزارش گری هوش کلامی کودکان را افزایش میدهد و تاثیر بسیار زیادی بر غلبه بر کمرویی دارد.)
4. اشیا و اجزا:
از آنجایی که یکی از مهمترین اصول در مهارت های ارتباطی به ویژه فن بیان کودکانه، تصور ذهنی است لذا پایه و اساس بازی های طراحی شده به خصوص بازی اشیا و اجزا تصور و تجسم است.
در این بازی هر یک از شرکت کنندگان خود را به جای یک شی یا جزیی از یک وسیله تصور کرده و از زبان آن شروع به حرف زدن میکنند.
برخی از بهترین گزینه ها برای این کار عبارت اند از:
پای عروسک، چرخ ماشین، اسباب بازی یا هر وسیله ی دیگری که فرزند ما ارتباط بیشتری با آن دارد میتواند گزینه ی خوبی باشد.
5. جمله سازی سه کلمه ای:
این بازی کمک زیادی برای ساختن ارتباط میان واژه ها می کند به صورتی که فرزند شما پس از مدتی به راحتی میتواند بصورت بداهه صحبت کند.
(توانایی صحبت بداهه در اجتماع یکی از مفید ترین مهارت های ارتباطی محسوب می شود.)
افرادی که از این مهارت برخوردار هستند به راحتی میتوانند در موقعیت هایی مانند: مصاحبه های بداهه یا سخنرانی های بداهه حاضر شده و بدرخشند.
بازی جمله سازی با سه کلمه به این صورت است که هر یک از شرکت کنندگان با استفاده از کتاب داستان سه کلمه را انتخاب کرده و از نفر بعدی میخواهد که با آن سه کلمه جمله هایی ساخته و بیان کند. در مراحل بعدی میتوان تعداد کلمات را تا شش کلمه افزایش داد.
6. بازی حدس شی برای تقویت فن بیان کودکانه :
این بازی کمک کننده خوبی است برای این که کودکان بتوانند احساسات خودشان را به زبان بیاورند و آن را به خوبی بیان کنند.
به این صورت که باید یک جعبه تهیه کنید و دو طرف آن را به اندازه وارد شدن دست سوراخ کنید سپس یک شی داخل جعبه بگذارید (بطوری که کودک نتواند آن را ببیند و فقط بتواند آن را احساس کند) و از او بخواهید که آن را را خوب لمس کند و احساساتش را توصیف کند و در آخر اسم شی را بگوید.
7. بازی ربط کلمات:
در این بازی میتوانیم مثلا سه کلمه بنویسیم و از کودکمان بخواهیم که کلمه ی چهارم را حدس بزند به طوری که کلمه ی چهارم به کلمات قبلی مرتبط باشد
مثال:باغ، خاک، میوه، (آب)
لیوان، یخچال، خانه، (آشپزخانه)
8. بازی ساخت شعر:
در این بازی از کودک خود بخواهید از چند کلمه ای که میشنود یک شعر آهنگین و موزون بسازد.
9. بازی نقش آفرینی:
از کودک بخواهید که نقش های مختلف را نقش آفرینی کند و دقایقی را اینگونه بگذراند . مثلا از یکی از بچه ها بخواهید نقش معلم و از دیگری دانش آموز و مدیر و … را بازی کنند و با هم تعامل داشته باشند.
.
10. بازی در تیک کلام بایست:
یکی از بازی های بسیار مفید برای رفع تیک کلام و استفاده از حروف اضافی در کلام (بازی در تیک کلام بایست) میباشد.
این بازی بهتر است به صورت جمعی انجام شود به این صورت است که یکی از کودکان با یک موضوع ساده شروع به سخن گفتن میکند. هر گاه از کلمات اضافی و تکیه کلام هایی مثل (ااااا) یا (مممم) و … استفاده کرد تمامی بچه ها باید از جای خود بلند شوند اینگونه است که کودک سخنران به تیک کلام هایی که در صحبت هایش استفاده می نماید میرسد.
11. بازی پیدا کردن هم قافیه:
یکی از بازی های مناسب جهت افزایش دایره لغات کودکان بازی پیدا کردن هم قافیه است. در این بازی شما یک کلمه میگویید و میخواهید که کودک سریعا کلمه هم قافیه پیدا کند. باغ: (الاغ ،کلاغ،داغ)
12. بازی پیام مخفی:
در این بازی که به صورت گروهی باید انجام شود، کودکان باید به صورت دایره کنار یکدیگر قرار بگیرند.
نفر اول یک جمله را آرام در گوش نفر دوم میگوید، نفر دوم همان را به نفر بعدی و همین طور تا برسد به نفر آخر در نهایت نفر آخر پیام را بصورت بلند برای همه بیان میکند، احتمالا همه خواهند خندید چرا که پیام اول کاملا تغییر کرده.
13. بازی پینگ پونگ:
این بازی میتواند به صورت دونفره و یا چند نفره انجام شود. باید شما یک کلمه را بگویید و بعد به سرعت کودک شما با آوای حرف اخر کلمه شما یک کلمه جدید بگوید و بعد شما همینطور بازی را ادامه دهید.
مثلا شما میگویید: پرتقال – کودک: لاستیک – شما: کباب – کودک: بستنی
14. بازی زنجیره الفبا:
این بازی کمی شبیه اسم و فامیل است. در هر دست بازی یک دسته بندی و یکی از حروف الفبا را انتخاب کرده و از کودکان می خواهید که سریع یک کلمه با آن دسته بندی بگوید و در دست بعدی حرف و دسته بندی را عوض می کنیم مثلا می گوییم : میوه با (پ) یا اشیا با(ج)
15. بازی جملات تمرینی فن بیان:
جملات تمرینی فن بیان جملات سختی هستند که تکرار ان می تواند تاثیر خوبی در هوش کلامی و بهتر ادا کردن کلمات داشته باشند.
- غولارو با قند،گول میزنیم
- قوری گل قرمزی